Belfast, Bizarre geschiedenis

Vandaag op mattoquai.nl een gastblog van Ivette, die voor het radioprogramma van De Club van 100 (van omroep RVU) naar Belfast in Ierland reisde in het kader van een serie hoopgevende verhalen vanuit soms uitzichtloze situaties. Op 10 juli om 20.00 uur is het gehele verslag te beluisteren op radio 5 (Luister hier de hele uitzending terug).

——————————————————

belfast

Belfast in Noord-Ierland, dat was onze bestemming de afgelopen 6 dagen. Daar hebben Klaartje en ik veel materiaal verzameld voor een 55 minuten radio-documentaire voor Radio 5. De invalshoek was: Hoe is het om op te groeien in Noord-Ierland? (of eigenlijk Belfast, want daar zijn we gebleven).

De eerste dag hadden we meteen een afspraak bij een Community Centre, waar mensen heel hard hun best doen om de katholieke en de protestante jeugd op een positieve manier met elkaar in contact te brengen. Want contact hebben ze wel, maar meestal in de vorm van een knokpartij op straat, tussen de katholieke en protestante wijken in. Want ondanks de ‘Peace’ is het nog lang niet rustig in Belfast. De haat voor ‘the other side’ zit diep geworteld bij sommige mensen. En vooral deze dagen (rond de grote Orange Mars op 12 juli) is er veel gedonder op straat. Grote knokpartijen en ’stenengooi’ gevechten.

Rondlopen in Noord en West Belfast is dan ook een vreemde gewaarwording. Veel huizen zijn verlaten en door de jeugd vernield, ramen ingegooid, uitgebrand. Het ziet er in sommige straten uit als een oorlogsgebied. En dan overal de peacewalls: muren, hekken, schuttingen, ze zijn er in allerlei vormen. En de bewoners zijn er nog niet klaar voor om ze af te breken. Sterker nog, er zijn er sinds ‘The Peaceprocess’ meer gebouwd dan tijdens ‘The Troubles’ vertelde een chief inspector in Noord Belfast ons.

De voorspellingen van diverse mensen die we spraken, zijn dat het nog zeker drie generaties zal duren voordat The Troubles achtergelaten zijn…

In ieder geval hebben deze 6 dagen veel indruk op me gemaakt. Er zijn zoveel verhalen verteld die ik hier niet allemaal kwijt kan. Maar 1 van de verhalen die het meest indringend was, was die van John, een oud IRA member, die tijdens de hongerstakingen in de jaren 80 in de gevangenis zat. Hij was al vanaf zijn 17e betrokken bij de IRA. Nu heeft hij een bestaan als taxichauffeur en probeert hij het verleden te vergeten. En dat is moeilijk… want er zijn mensen omgekomen door zijn acties. En ook al zegt hij nergens spijt van te hebben, het vreet wel aan hem…

Wil je de rest van onze ontmoetingen ook horen? Zoals met Ian Paisley, die we spraken in zijn kerk, en met Gerry Adams, die we voor een paar minuten wisten te strikken tijdens een ‘Hurling Game’ (typisch Ierse, keiharde, sport). Luister hier de hele uitzending terug.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *