Digitaal lezen met de Iliad (2)

Joepie, succesvol verhuisd naar een nieuwe WordPress-versie! Qua layout ietsje anders dan de oude mattoquai.nl, en ook een stuk stabieler! Als mijn creativiteit en beschikbare tijd me niet in de steek laten dan komen er nu weer op reguliere basis postings. Mijn rss-feed is nog niet helemaal op orde, staat nu op mattoquai.nl/feed, straks weer gewoon via feeds.feedburner.com/mattoquai. Hierbij nog een posting die ik al op mijn Hyves-blog plaatste (die nu weer hetzelfde wordt als dit blog):

—————————————————————————————————————————

De vorige keer schreef ik over de Iliad, vandaag een kort gebruikersverslag na een klein maandje ‘electronisch lezen’. :reading:

Daar blijft het voorlopig ook even bij, want het scherm is stuk! Een spontane crash terwijl ik net halverweg een boek was, klein minpuntje..
Maar, ik krijg een nieuwe opgestuurd hebben ze beloofd :clap:

Bedieningsgemak en vormgeving
Ik vind het apparaat best aan de zware kant voor het formaat (389 gram :lifting: ), maar het vasthouden gaat best goed, ook door de stroeve toplaag. Buiten dat is het apparaat nou ook niet bepaald mooi, Apple mag wat mij betreft een redesign doen.

Ik reis dagelijks met de trein dus dat was met name mijn testomgeving. De Iliad op je schoot of het uitklaptafeltje voor je leggen met een klein beetje handondersteuning leest voor mij het fijnste. Met twee handen vasthouden wordt na verloop van tijd te vermoeiend.

Het pennetje van de Iliad is hetzelfde soort dat ook voor computer-tekenborden gebruikt wordt. Het nadeel hiervan is dat nabestellen dus alleen bij Iliad zelf kan, de achterkant van een potlood of pen werkt dus niet.

Connectie
Verbinding maken via Wifi was relatief eenvoudig, het updaten van de software hiermee ook. Het uploaden van bestanden op de Iliad krijg ik alleen aan de praat via het meegeleverde kabeltje (dat onhandig genoeg vastzit aan het niet zo ergonomisch vormgegeven oplaaddock).

Heb de laatste tijd wel het probleem dat hij mijn draadloos netwerk steeds niet automatisch herkent, maar dat kan ook aan mijn router liggen (hoewel ik het alleen met de Iliad heb en verder niet..).

lezen (met plussen en minnen)

++ Het scherm leest inderdaad bijna net als papier, erg rustig.

+ Bladeren door een boek gaat prettig met de bladerknop, wel even andersom instellen is logischer (naar rechts duwen is volgende pagina i.p.v. naar links ‘omslaan’)

0 Relatief weinig intern geheugen wordt meegeleverd, gelukkig kun je dat probleem makkelijk zelf ondervangen met een geheugenkaartje of een usb-stick.

Het batterijverbruik is zuinig, maar veel minder zuinig dan mogelijk met een niet-lichtgevend beeldscherm. Om dit op te lossen is een zeer uitgeklede versie van de Iliad –zonder Wifi bijvoorbeeld- misschien toch een betere oplossing. Bovendien wordt ‘ie dan ook minder duur (€649 heeft niet iedereen op zijn nachtkastje liggen). Bij mij gaat ‘ie ongeveer 3 dagen mee i.p.v. de beloofde 3 weken.

De standaard software biedt voor PDF-bestanden weinig leesgemak (Mobipocket of FBreader werkt beter, daar kun je ook je rss-feeds gemakkelijk mee syncen)

Het glasplaatje spiegelt in zonlicht! Dit is echt jammer want dat vermindert de fijne leeservaring en maakt het net niet 100% papier. Ook de grijzige achtergrond vind ik niet super, zou mooier zijn als dit echt wit is.

Je kunt documenten niet doorzoeken. Erg onhandig vooral voor zakelijke toepassingen

Ik heb nog geen tijd gehad om Linux-toegang te regelen, dan kun je nog veel meer testen. Doe ik zodra ik een nieuwe heb gekregen van Irex, dus wellicht komt er nog een derde deel van deze posting :-) .

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *