Do it like a pro! Kwaliteit als hobby

Ik zie een trend: steeds meer mensen kiezen voor kwaliteit als hobby. Daarmee bedoel ik eigenlijk dat mensen (die het geld kunnen missen uiteraard) er steeds vaker voor te lijken kiezen om voor hun hobby of favoriete vrijetijdsbesteding alle spullen te kopen die een professional ook heeft. Zelfs als je eigenlijk ook een professional moet zijn om er goed mee om te kunnen gaan…

;

 

 

 

 

 

De grote aanjager? Internet!

Dit zal voor een groot deel natuurlijk komen omdat producten steeds verder worden doorontwikkeld en dat daardoor kwaliteitsproducten makkelijker bereikbaar wordenvoor massaconsumptie, maar ik denk dat er ook echt een achterliggende trend te ontdekken is.

Ik denk dat internet een van de grote aanjagers is van deze ontwikkeling, zoals bij zoveel trends het geval is de afgelopen 15 jaar. Informatie over de “top of the class” producten die horen bij een bepaalde vrije tijdsbesteding is altijd binnen handbereik en voor iedere hobby is er wel een website/online community opgezet en onderhouden door experts en liefhebbers. Daarnaast zijn de producten uiteraard ook direct online te bestellen en kun je ook als je in Tietjerksteradeel woont gewoon vanuit huis de beste spullen kopen zonder dat je naar een speciaalzaak hoeft.

Ik zie deze trend vooral ook bij mensen die het in het dagelijks leven erg druk hebben maar wel flink wat te besteden hebben, waardoor ze de schaarse vrije tijd die ze aan hun hobbies kunnen besteden graag zo kwalitatief mogelijk invullen: goede “tools” passen daarbij. Ik zal een aantal voorbeelden proberen te geven.

Sport

Best veel vrienden en kennissen van mij zijn wielrenfanaat, en besteden daar ook best wat geld aan. Een fiets van €1.500 euro is daarbij geen uitzondering, maar dan begint het pas. Zonder bijpassende helm, outfit, hartslagmeter, schoenen met kliksysteem en andere accessoires is de hobby uiteraard niet compleet. Er worden flinke tochten gefietst, meestal afgeleiden van echte klassiekers en daarvoor is een weekendje afreizen voor een tourtocht in Frankrijk, Duitsland of België geen uitzondering. Misschien wel en beetje van alle tijden, maar het lijkt toch wel of deze hobby echt een enorme vlucht heeft genomen en je eigenlijk niet meer kunt aankomen met een derdehands fietsje.

Ik ben zelf meer van het hardlopen, daarvoor heb je iets minder accessoires nodig….alhoewel: goede (lees: meestal dure) schoenen, een goede luchtdoorlatende maar warme outfit, hartslagmeter en/of iPhone met Nike+ app zijn toch vaak de minimum vereisten voordat er al een meter gelopen is :). Voor andere sporten zijn vast legio andere voorbeelden te geven (anyone?).

Verder zie ik nu in de steden waar ik veel ben (Utrecht en Amsterdam) steeds meer mensen die rondfietsen op fixies of andere racefietsachtige fietsen, afgeleid van de fietsen van fietskoeriers. Ook rondom deze hippe stadsfietsen is veel expertise en know-how te vinden, er worden ook steeds meer fietsen met de hand gebouwd om tot de ideale fiets te komen. Geen massawerk dus, maar kwaliteit op kleine schaal.

Koken

Koken is voor heel veel mensen naast noodzakelijk ook duidelijk een hobby, vooral in het weekend en op feestdagen wordt er flink uitgepakt. De professionalisering van de thuiskok behoeft weinig toelichting en is denk ik ook wel van alle tijden. Toch lijkt het of de afgelopen jaren (ik denk ook met de toename van tv programma’s over professioneel koken) het aantal professionele tools dat je kunt aanschaffen voor thuis explosief is toegenomen. Een beetje thuiskok kan natuurlijk niet aankomen zonder een goed koksmes (ja ok, ik heb er zelf ook een), een professionele pannenset en liefst ook een profi setje steakmessen van Laguiole dat niet misstaat in een sterrenrestaurant.

Daarnaast worden de ingrediënten liever los gekocht en zijn ze van dezelfde kwaliteit als in een goed restaurant en uiteraard bij voorkeur biologisch. Vlees koop je bij de biologische slager, goede kaas bij dat ene kaasboertje, om over wijn nog maar niet te beginnen. En barbecuen kan natuurlijk eigenlijk alleen nog maar met een Weber of een andere professionele BBQ.

Koffie zetten

Dit is er eentje waar ik zelf ook lekker aan meedoe: steeds meer mensen dumpen het Senseo apparaat (terecht) of hun ouderwetse filterkoffie apparaat en ruilen het in voor een goede espressomachine of een Nespresso apparaat. Nespresso blijft maar groeien omdat het het gemak biedt van Senseo maar wel echt een lekkere espresso levert. De echte koffienerd gaat natuurlijk voor een espressoapparaat en losse bonenmaler (want de kwaliteit van de maler is vaak nog bepalender voor goede koffie dan de espressomachine zelf). De Nederlandse koffiecultuur is in ieder geval sterk aan het veranderen, en ik kom steeds meer mensen tegen die net als ik de smaak echt te pakken hebben en zich een ware thuisbarista voelen. Met aanschaf van allerhande apparaten en accessoires als gevolg..

Veel meer voorbeelden te noemen…

Ik kan zo nog wel even doorgaan. Ook op het gebied van bijvoorbeeld fotograferen (iedereen een digitale spiegelreflex voor naast het mobieltje met camera) en muziek luisteren (geen brakke oordopjes maar een mooie grote koptelefoon met goed geluid, het audio-systeem thuis levert de kwaliteit van een concerthal) denk ik dat mensen steeds meer investeren in goede spullen die een echte professional niet zouden misstaan.

Fabrikanten en (web)winkels spelen uiteraard handig in op de groeiende hang naar kwaliteit en de behoefte aan bijbehorende professionele spullen, ik denk dan ook dat de speciaalzaken hoogtij vieren bij deze ontwikkelingen. Zo zijn er zelfs alweer winkels voor analoge fotografie te vinden (Lomography), schieten de winkels die allerlei speciale koffiebonen verkopen nog steeds als paddestoelen de grond uit en zal het vast niet lang meer duren voordat je wellicht ook thuis kunt botoxen (ok geen hobby maar toch) en iedereen een DeWalt gereedschapsset heeft.

Eerlijk is eerlijk: ik ben zelf ook best een verwende consument en doe zeker mee aan deze trend. Ik drink thuis ook liever een bakje goed gezette espresso dan een sloot Senseo, en maak op vakantie ook liever foto’s met mijn Lumix GF-1 dan met mijn oude Canon camerat’tje of mobiele telefoon. Dit is dan ook geen waardeoordeel maar meer een constatering van een trend die ik in mijn eigen leefomgeving in ieder geval waarneem. Daarin ben ik dus vast bevooroordeeld en professionalisering van hobbies is natuurlijk wel van alle tijden, maar toch denk ik dat deze ontwikkeling de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Herkenbaar of draaf ik nu door?

In mijn ogen wordt iedereen zo langzamerhand een pro, of voelt zich in ieder geval zo…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *