Mijn afstudeeronderzoek over digitaal lezen…4 jaar later

sony reader

Op 29 augustus 2005 ronde ik mijn studie bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen af met een afstudeerscriptie over e-paper, ook wel bekend als elektronisch papier. De scriptie was het resultaat van een halfjaar stage lopen op het hoofdkantoor van PCM Uitgevers in Amsterdam. Dit was in opdracht van de business development afdeling van de dagbladen divisie van PCM, in samenwerking met Philips (later afgesplitst in iRex) die net een eerste prototype hadden ontwikkeld van de iLiad.

Nu, precies 4 jaar later,  lijkt het me leuk op dit blog in een serie artikelen terug te kijken naar deze scriptie om te zien of wat ik toen dacht over deze ontwikkelingen nu een beetje strookt met de werkelijkheid. Ikheb daarbij nu een paar thema’s in mijn hoofd:

1.) e-book readers, toen en nu.
2.) Willen consumenten wel digitaal lezen?
3.) Businessmodellen, wie wordt er wijzer van digitaal lezen?

Een van mijn conclusies van toen was dat de e-reader in de vorm van een digitaal boek (Zoals die nu meer grootschalig op de markt gebracht worden, ook in Nederland) altijd voor een beperkt publiek zou blijven. Volgens Sony en Bol.com moet daar dit jaar verandering in gaan komen in Nederland, gezamenlijk introduceerden ze deze week de Sony Reader in Nederland. Na 5 jaar dit onderwerp gevolgd te hebben ben ik nog steeds een beetje sceptisch over de snelheid waarmee dit zal gebeuren, maar dat de ontwikkeling langzaam maar zeker zal doorzetten lijkt me inmiddels duidelijk.
Bekijk hier een filmpje op Bright.nl over de Sony Reader die nu in Nederland te koop is, hier ook een artikel met meer informatie over dat apparaat.

Tot slot: laat het in de reacties vooral weten als je meer wilt weten of andere onderwerpen. Ik heb een hele dikke scriptie liggen met veel onderzoeksdata :). In een latere post zal ik deze ook online zetten.

Digitaal lezen met de Iliad (2)

Joepie, succesvol verhuisd naar een nieuwe WordPress-versie! Qua layout ietsje anders dan de oude mattoquai.nl, en ook een stuk stabieler! Als mijn creativiteit en beschikbare tijd me niet in de steek laten dan komen er nu weer op reguliere basis postings. Mijn rss-feed is nog niet helemaal op orde, staat nu op mattoquai.nl/feed, straks weer gewoon via feeds.feedburner.com/mattoquai. Hierbij nog een posting die ik al op mijn Hyves-blog plaatste (die nu weer hetzelfde wordt als dit blog):

—————————————————————————————————————————

De vorige keer schreef ik over de Iliad, vandaag een kort gebruikersverslag na een klein maandje ‘electronisch lezen’. :reading:

Daar blijft het voorlopig ook even bij, want het scherm is stuk! Een spontane crash terwijl ik net halverweg een boek was, klein minpuntje..
Maar, ik krijg een nieuwe opgestuurd hebben ze beloofd :clap:

Bedieningsgemak en vormgeving
Ik vind het apparaat best aan de zware kant voor het formaat (389 gram :lifting: ), maar het vasthouden gaat best goed, ook door de stroeve toplaag. Buiten dat is het apparaat nou ook niet bepaald mooi, Apple mag wat mij betreft een redesign doen.

Ik reis dagelijks met de trein dus dat was met name mijn testomgeving. De Iliad op je schoot of het uitklaptafeltje voor je leggen met een klein beetje handondersteuning leest voor mij het fijnste. Met twee handen vasthouden wordt na verloop van tijd te vermoeiend.

Het pennetje van de Iliad is hetzelfde soort dat ook voor computer-tekenborden gebruikt wordt. Het nadeel hiervan is dat nabestellen dus alleen bij Iliad zelf kan, de achterkant van een potlood of pen werkt dus niet.

Connectie
Verbinding maken via Wifi was relatief eenvoudig, het updaten van de software hiermee ook. Het uploaden van bestanden op de Iliad krijg ik alleen aan de praat via het meegeleverde kabeltje (dat onhandig genoeg vastzit aan het niet zo ergonomisch vormgegeven oplaaddock).

Heb de laatste tijd wel het probleem dat hij mijn draadloos netwerk steeds niet automatisch herkent, maar dat kan ook aan mijn router liggen (hoewel ik het alleen met de Iliad heb en verder niet..).

lezen (met plussen en minnen)

++ Het scherm leest inderdaad bijna net als papier, erg rustig.

+ Bladeren door een boek gaat prettig met de bladerknop, wel even andersom instellen is logischer (naar rechts duwen is volgende pagina i.p.v. naar links ‘omslaan’)

0 Relatief weinig intern geheugen wordt meegeleverd, gelukkig kun je dat probleem makkelijk zelf ondervangen met een geheugenkaartje of een usb-stick.

Het batterijverbruik is zuinig, maar veel minder zuinig dan mogelijk met een niet-lichtgevend beeldscherm. Om dit op te lossen is een zeer uitgeklede versie van de Iliad –zonder Wifi bijvoorbeeld- misschien toch een betere oplossing. Bovendien wordt ‘ie dan ook minder duur (€649 heeft niet iedereen op zijn nachtkastje liggen). Bij mij gaat ‘ie ongeveer 3 dagen mee i.p.v. de beloofde 3 weken.

De standaard software biedt voor PDF-bestanden weinig leesgemak (Mobipocket of FBreader werkt beter, daar kun je ook je rss-feeds gemakkelijk mee syncen)

Het glasplaatje spiegelt in zonlicht! Dit is echt jammer want dat vermindert de fijne leeservaring en maakt het net niet 100% papier. Ook de grijzige achtergrond vind ik niet super, zou mooier zijn als dit echt wit is.

Je kunt documenten niet doorzoeken. Erg onhandig vooral voor zakelijke toepassingen

Ik heb nog geen tijd gehad om Linux-toegang te regelen, dan kun je nog veel meer testen. Doe ik zodra ik een nieuwe heb gekregen van Irex, dus wellicht komt er nog een derde deel van deze posting :-) .

Digitaal lezen met de Iliad

iliad

Ik schreef al wel eens eerder over e-paper op dit weblog, mijn afstudeeronderzoek van 2 jaar geleden had daar namelijk alles mee te maken. Nu heb ik dan eindelijk zelf ook een e-book reader dat met deze techniek op basis van elektronische inkt werkt, de Iliad van Irex Technologies. Tot dusver ben ik vooral nog bezig geweest om hem thuis met mijn draadloos netwerk te laten communiceren -wat gelukt is overigens-, dus nog even geen gebruikerservaringen. Wel kan ik alvast zeggen dat ik het scherm toch echt wel spectaculair vind, en dat de snelheid van verversen ook sterk verbeterd is ten opzichte van een paar jaar geleden (ik zag een dergelijk scherm voor het eerst in 2004, toen nog als kastje met veel draden en printplaatjes 🙂 ).

Voor nu alvast een lijstje met plekken waar je gratis e-books kunt downloaden, kan ik mooi gaan doen na mijn vakantie die vandaag begint:

http://www.ebook.nl
http://www.gutenberg.org/
http://manybooks.net/
http://www.feedbooks.com/
http://cf.hum.uva.nl/dsp/ljc/
http://www.booksforabuck.com/
http://www.digibieb.nl
http://www.diesel-ebooks.com/
http://www.memoware.com/
http://www.ebookmall.com/palm/
http://www.ereader.com/welcome
http://etext.lib.virginia.edu/ebooks/
http://www.free-ebooks.net/
http://www.mslit.com/default.asp?mjr=FRE&mnr=FRE000050
http://www.powells.com/ebookstore/ebooks.html
http://www.baen.com/
http://www.ccel.org/
http://www.ebook88.com/shelf.html
http://www.mobipocket.com