OV-chipkaart – The Game?

Vandaag las ik de column van Renske de Greef in nrc.next over het fenomeen uitchecken, en moest terugdenken aan een idee dat ik een tijd geleden had voor de OV-chipkaart. Ik ben (zoals ik eerder hier schreef) ook een van die mensen die bijdraagt aan de €500.000(!) extra omzet voor vervoersbedrijven, door meermaals te vergeten om uit te checken. Ik zou willen voorstellen om dit geld te besteden aan een het bouwen van een gaming experience a la Foursquare of Feest.je, maar dan met het doel om nooit meer te vergeten uit te checken! …Lees verder

Lijstje met beste en leukste iPhone apps van 2009

screenshot iphone apps

Lijstjes zijn er nooit genoeg, dus in dit artikel een lijstje met de -naar mijn mening- beste en leukste iPhone apps van 2009. Een beetje iPhonebezitter kent ze natuurlijk allemaal al, maar wie weet zit er een leuke tip voor je tussen.

Update: Ik heb inmiddels (in aanvulling op onderstaand lijstje) ook een artikel geschreven met de leukste apps van 2011! Lees het artikel hier.

In mijn dagelijks leven als forens merk ik dat ik op heel veel moment even mijn iPhone raadpleeg voor nuttige informatie of gewoon voor de lol, ongemerkt wordt dat steeds meer. Eigenlijk is dit dan ook meer een lijstje met apps die ik gewoon het meest gebruik. Ik wil niet zeggen dat ik niet meer zonder bepaalde iPhone apps zou kunnen, maar handig zijn ze wel!

Daar gaan we dan, de lijst is ondanks de nummertjes overigens in volstrekt willekeurige volgorde:

Handige en nuttige apps:

1.) TV GiDS PRO
Wat mij betreft de handigste tv-gids die ik ooit gehad heb. Met een overzichtelijke indeling van welke films er op tv zijn (vind ik belangrijk) en helemaal handig: een alarm-functie voor dat ene programma dat je niet wilt missen.
TV Gids Pro

2.) Sleep Cycle
Heb deze nog niet heel veel gebruikt maar het idee alleen al vind ik geniaal: houdt met behulp van de in de iPhone ingebouwde bewegingssensor bij hoe diep en hoe lang je slaapt en maakt je wakker op het ideale moment. Een nadeel vind ik wel dat je je telefoon per se aan moet houden en in je bed moet leggen.. (overigens, dat de ‘gewone’ wekker van de iPhone het sowieso niet doet als hij uit staat vind ik echt een flinke designfout: dat kan beter Apple!)
Sleep Cycle alarm clock

3.) TransIP
Simpele maar doeltreffende app van hostingprovider TransIP. Ideaal om onderweg snel te checken of een domeinnaam nog vrij is en ‘m dan gelijk ook maar te registreren. Helpt mij om me bij een brainwave gelijk gerust-, danwel teleur te stellen 🙂
TransIP

4.) Aanbieding
Doet wat de naam je belooft: laat zien wat er in de aanbieding is bij met name supermarkten. Handig als je een nee/nee sticker hebt maar toch voor een feestje even wilt zien waar het bier in de aanbieding is.
Aanbieding

5.) Openingstijden
Geeft openingstijden van winkels bij jou in de buurt. Kan ook via Layar, maar dat werkt bij mij in de praktijk toch nog wat minder stabiel en handig dan deze app.
Openingstijden

6.) Stanza
De beste applicatie die ik gezien heb tot nu toe om e-books mee te lezen op de iPhone. Op dit moment wordt er zeer veel ontwikkeld op het gebied van elektronisch lezen, ik ben benieuwd naar ervaringen met andere apps! Ik heb Stanza ook een tijdje gebruikt om digitaal NRC Handelsblad mee te lezen (die nu ook een eigen iPhone app hebben), was iets minder praktisch maar alsnog te doen.
Stanza

7.) WordPress 2
Gebruik ik om in de trein alvast een concept klaar te zetten voor een artikeltje hier op Mattoquai. Eigenlijk is het gewoon een soort primitieve tekstverwerker maar dan gekoppeld aan je blog :). Foto’s toevoegen en handig linkjes plaatsen gaat nog niet echt lekker, maar dat ligt ook aan de beperkingen van de iPhone zelf.
WordPress 2

Reisinformatie
8.) Tom Tom West Europa
Heel relaxed om dit op mijn telefoon te hebben zodat ik niet weer een los apparaat nodig heb. Heb een mooie houder (niet die van Tom Tom) gekocht voor in de auto en daarmee wordt de iPhone opgeladen terwijl je onder begeleiding naar je bestemming rijdt, onder het genot van een fijn muziekje. Had laatst wel wat kuren met de GPS-ontvangst, maar dat is tot nu toe eenmalig.
TomTom Western Europe

9.) Trein
De handigste app voor de doorgewinterde treinreiziger (daar zijn er veel van de laatste weken 😉 ). Vooral de actuele vertrektijden worden handig weergegeven en kloppen vrijwel altijd. Hulde aan de maker, die geloof ik ook al langer dan een jaar in de top 5 van bestverkochte apps staat.
Trein

Social apps
10.) Twitterific
De client die ik gebruik om Twitter te updaten. Heb een tijdje Tweetdeck gebruikt op de iPhone, maar vind Twitterrific toch iets overzichtelijker. Tweetie schijnt ook lekker te werken trouwens, maar om nou 2x geld uit te geven aan een zelfde soort app…
Twitterrific Premium

11.) Foursquare
Leuk om even te laten weten in welke kroeg of restaurant je zit, gebruik het vooral om inspiratie op te doen voor nieuwe plekken. Het spelelement (wordt burgemeester van een bepaalde plek) is grappig, maar meer ook niet. Wel echt handig zijn de tips die je vindt bij bepaalde locaties, zoals bijvoorbeeld het laatste Wifi password van restaurant Dauphine. Wordt vooral gebruikt in Amsterdam overigens, hoewel ik ook steeds meer gebruikers zie in andere steden.
foursquare

12.) Facebook
Hele mooi applicatie, die ook steeds weer verbetert. Er is nu zelfs een integratie met je contactenlijst. Qua layout een stuk duidelijker dan Facebook zelf.
Facebook

13.) Hyves
Hoewel ik Hyves nog nauwelijks gebruik de laatste tijd (de verjaardags e-mails blijven handig), is deze app wel erg mooi gemaakt moet ik zeggen. De app geeft duidelijk de ‘core’ van Hyves weer, en is zeer user friendly. Geen onbegrijpelijke toeters en bellen dus die je op Hyves vaak tegenkomt.
Hyves

14.) WhatsApp
Nog niet zoveel gebruikt, maar in theorie een killerapp. Voor 79 cent onbeperkt chatten en bestanden delen met je vrienden. Kan Skype natuurlijk ook (ook een goede app trouwens), maar Whatsapp integreert wel erg lekker met je adresboek (vindt vanzelf je contacten die de app ook gebruiken). Vind de app ook handiger werken dan het alternatief Ping.
WhatsApp Messenger

nieuws
15.) Nieuwsapps van teletekst, NYT
Uiteraard is het een beetje persoonlijk welke nieuwsapp je gebruikt, tot nu toe gebruik ik vooral die van teletekst en de New York Times. Eigenlijk lees ik nieuwsartikelen vooral nog op mijn laptop of lekker ouderwets in de krant 🙂

Teletekst:
NOS Teletekst

New York Times:
NYTimes

Mijn favoriete games:
16.) Flightcontrol
Land vliegtuigjes met je vinger, op meerdere landingsbanen met soms met wel 20 vliegtuigen tegelijk op je scherm. in een woord: SUPERVERSLAVEND!
Mijn personal high is voorlopig nog 85, mijn vriendin zet lachend 172 neer. The battle is on!
(ook samen te spelen via Wifi)
Flight Control

17.) HoldEm
Pokeren op de iPhone, ook verslavend alleen kost het je met deze app geen geld. Mooi gemaakte app en lekker usable.
Texas Hold'em

18.) Need For Speed Undercover
Het enige racespel op de iPhone dat ik gespeeld heb waarvan de besturing een beetje normaal werkt. Mooie graphics en een goede gameplay, net als je gewend bent van de PC.
Need For Speed? Undercover (International)

Aanvullingen zijn zoals gezegd welkom in de comments!

Gamen met de Wii

Sinds twee weken ben ik de trotse bezitter van een nieuwe spelcomputer: de Nintendo Wii!
Nintendo Wii

Eigenlijk ben ik al heel mijn leven stiekem toch wel een die-hard gamer (de laatste paar jaar iets minder), dat begon al met commodore 64 bij mijn ouders thuis en ging echt los toen ik zelf een Sega Megadrive had. Dagenlang heb ik bijvoorbeeld Fifa Soccer 1994 van EA Sports gespeeld.

Nu dus de Wii, en hoe bevalt dat? Een aantal voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:
1.) De controls zijn echt super, zelfs dingen aanwijzen in het menu gaat prima met de ‘Wiimote’
2.) Wii Sportspack is erg leuk, vooral tegen elkaar spelen is superleuk
3.) De sportgames voelen ook als echt sporten, geniaal!
4.) Je kunt er ook redelijk goed mee internetten (Opera-based browser)
5.) Retro-games downloaden zoals Toejam&Earl 2 downloaden gaat makkelijk (kost wel wat per game, tenzij je ‘m laat ombouwen/hacken)

Nadelen:
1.) Een tweede controller, de Wiimote, is momenteel niet leverbaar (bewuste schaarste-strategie van Nintendo..) Update: nu, 16 december nog steeds geen Wiimote te krijgen, irritant!
2.) Boksen = spierpijn
3.) Punten sparen via nintendo.com levert je niet veel op

Helemaal briljant was overigens de tennisbattle tussen Bob en Dennis, op een beamer in de kroeg tijdens hun afstudeerfeestje afgelopen vrijdag. @Dennis: Je hoeft niet op die knopjes te drukken, gewoon slaan! 🙂