Het Valencia van Santiago Calatrava

Palau de las Artes Reina Sofia

In 2003 maakte ik samen met een goede vriend een rondreis door Spanje, waarbij we onder andere 4 dagen in Valencia waren. Een geweldige stad, zeker nog eens naartoe dus! Nu, 6 jaar later, was ik weer eens een weekje in Valencia en dat is wederom goed bevallen. De stad heeft voor Spaanse begrippen een enorme ontwikkeling doorgemaakt: er wordt flink gebouwd met steeds meer bijzondere gebouwen (zie foto, het operagebouw ‘Palau de las Artes Reina Sofia’) van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava en de toeristische sector heeft een flinke vlucht genomen. De stad heeft dan ook veel te bieden: strand, heerlijk eten, fijne parken, mooie musea, een rijke geschiedenis, goed bewaard gebleven gebouwen en dus ook moderne architectuur.

Toen we in 2003 in het bijzondere Turia park (8km drooggelegde rivier is nu een park) rondliepen waren de gebouwen van Calatrava nog maar half af en was alles eromheen erg kaal. Nu is het er behoorlijk groen en zijn de belangrijkste gebouwen helemaal af. Toch is het stadsbestuur blijkbaar zo in de ban van de architectuur dat er maar wordt doorgebouwd. De Valencianen die we spraken en de plaatselijke kranten zijn minder enthousiast over deze bouwwoede en aandacht voor toerisme. Ze vinden dat er te veel geld wordt uitgegeven aan toerisme en te weinig aan verbeteringen voor inwoners van de stad. De crisis en een -nog groter dan voorheen- gebrek aan banen waren ook goed zichtbaar in de stad: er liepen een stuk meer mensen op straat die moeten rondkomen van bedelen of andere ‘creatieve’ manieren van geld verdienen..

Ondanks dat dus zeker de moeite waard om de stad een keer te bezoeken, later hier nog een lijstje met tips voor een weekendje/weekje Valencia!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *