Ik denk nrc en ik vind Marktplaats

Onlangs kwamen twee door mij geliefde merken met een nieuwe reclamecampagne met bijbehorende slogan: NRC (mijn vorige werkgever) met het thema ‘ik denk’, Marktplaats (mijn huidige werkgever) met ‘ik vind’. Je zou bijna denken dat ze allebei ‘short-slogan-expert’ KesselsKramer hebben ingehuurd (van BEN en het alweer gestopte DAG), maar NRC werkt met designbureau Thonik en Marktplaats met Brand New Telly.

Ik ga in dit artikel vooral even in op de campagne van nrc (als ik het goed begrijp niet meer met hoofdletters geschreven, net als nrc.next), aangezien die van Marktplaats nog in de ’teasende’ fase zit. Later ongetwijfeld meer over ‘ik vind’.

ik denk nrc

ik denk >
De slogan en bijbehorende campagne vertegenwoordigen zo te zien de hele nrc-nieuwsportfolio: nrc, nrcnext.nl en nrc.nl. Waarom nrcnext.nl er niet als ‘subbrand’ bij staat wordt me nog niet duidelijk, maar blijkbaar wordt deze website niet als apart nrc-label gezien (of het past niet mooi allemaal op een regel, kan ook ๐Ÿ˜‰ ). Dat nrc.nl wel als (sub)merk gezien wordt heb ik zelf altijd wat vreemd gevonden, maar vooruit. Overigens is de onlangs opnieuw gelanceerde webshop van nrclux.nl niet meegenomen in de campagne.

Dat er een eenduidige huisstijl is gemaakt voor de ‘nrc-portfolio’ lijkt me een goed idee. Hoe dit echter verder zal worden uitdragen en wat voor invloed dit zal hebben op de merkidentiteit van de submerken NRC Handelsblad en nrc.next vraag ik me nog af. Ik vind (ontkom er niet aan deze term hier ook te gebruiken ๐Ÿ™‚ ) deze beide merken heel verschillend, met een duidelijke eigen doelgroep en identiteit. Ik ben benieuwd hoe hier rekening mee wordt gehouden (of niet) in toekomstige campagnes van NRC Media. Wordt ‘ik denk’ straks ook gebruikt in alle reclameuitingen voor nrc.next?
De beide websites nrcnext.nl en nrc.nl hebben het nieuwe logo (de guillemet) in ieder geval al wel doorgevoerd als beeldmerk, de lux is dus verdwenen van nrc.nl en de rode punt van nrcnext.nl.

logo
Over dat nieuwe logo gesproken: de ‘guillemet’ wordt al 10 jaar gebruikt door Marktplaats in het logo, alleen dan met een extra streepje er onder. Ik vind het het allemaal wel heel toevallig worden ๐Ÿ™‚
Marktplaats logo

Dan nu over de slogan ‘ik denk’: op het nextblog staan al flink wat meningen verzameld, de meesten niet zo positief. Een van de dingen die gezegd wordt waar ik het wel mee eens ben is dat de slogan een beetje elitair overkomt, maar ja dat is het doorsnee lezerspubliek van NRC Handelsblad nou eenmaal ook een beetje. Toch vind ik ‘m wel sterk, zeker in combinatie met de fraai uitgevoerde animaties. Een simpele maar wel multi-toepasbare slogan, kan voor leuke uitvoeringen gaan zorgen.

Eindoordeel?
Daar is het nog te vroeg voor, ik ben zoals gezegd erg benieuwd wat er nu verder gaat gebeuren met de branding van alle nrc-merken. Ben ook benieuwd of de in de basis krachtige campagne wordt doorgevoerd of naast bestaande branding zal worden gebruikt. Verder ben ik benieuwd hoe ik zelf ‘ik denk’ en ‘ik vind’ ga combineren :).
Nieuwe slogan voor mattoquai.nl: Ben benieuwd?

Voetnoot bij dit artikel:
Ik heb zoals gezegd bijna 3 jaar bij nrc gewerkt, waar ik als productmanager (online) onderdeel uitmaakte van het team dat nrc.next als nieuw merk in de markt heeft gezet. De -prijswinnende- campagne die destijds gebruikt werd voor de introductie had als thema ‘What’s next?‘. Dit ontwikkelde zich later naar ‘I am next‘ en nu dus wellicht verder?

Een reactie op “Ik denk nrc en ik vind Marktplaats

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *