Internationaal Filmfestival Rotterdam (3): Build a Ship, Sail to Sadness

19.45u – The Adventures of John and John / Build a Ship, Sail to Sadness.

De laatste film die we gezien hebben was het meest experimenteel, van de net afgestudeerde Britse filmmaker Laurin Federlein. De aankondiging was als volgt:

Muzikale experimentele roadmovie over de gekwelde romanticus Vincent, die op zijn brommertje de Schotse bergen doorkruist om de plaatselijke bevolking te verblijden met zijn mobiele disco. Met hartverscheurende popliedjes van en door hoofdrolspeler en scenarist Magnus Aronson.

Ik verwachte eigenlijk een soort musical, maar dit bleek mee te vallen. Al met al zaten 3 liedjes in. De hoofdrolspeler (Magnus Aronson) was erg geestig en deed soms denken aan Borat door de manier waarop hij de nietsvermoedende dorpsbewoners ondervroeg over zijn plannen voor een mobiele disco. Hij maakte de eenzaamheid die in de bergen heerst in ieder geval goed duidelijk met de vaak vermakelijke gesprekken. Vooral het stukje waarin hij een camper gaat bezichtigen die wellicht dienst kan doen als mobiele disco vond ik erg geestig. Toch was de film overall niet heel sterk, af en toe duurde het allemaal iets te lang.

Een beetje jammer was het ook dat de bios (toch Pathé) nogal te kampen had met geluidsproblemen, waardoor de film zelfs enkele minuten stopgezet werd! Ook lullig voor de maker en hoofdrolspeler die in de zaal zaten om dat het de ‘worldpremier’ was. Wel leuk was het dat zij na afloop ook nog wat vragen uit het publiek konden beantwoorden (bijvoorbeeld waar het idee voor het benzinesnuiven van Magnus nu vandaan kwam).

Kort gezegd een aardige film met af en toe mooie beelden (hoewel op hi8 opgenomen) en komische momenten, maar niet heel bijzonder.
***

Oh ja, het The Adventures of John and John in de titel slaat op de korte film die we vooraf kregen voorgeschoteld. Erg grappige stop-motion film met veel Britse humor over twee mannen die een machine testen die gedachten in beeld kan omzetten.
*****

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *