internet op je mobiele telefoon (2)

Het is wat later geworden dan gedacht -een paar maanden:)- , maar zoals beloofd nog een stukje over internetten op je mobiele telefoon met een aantal hopelijk handige tips voor mobiele surfers. Eerder schreef ik hierover dit stukje.

Meestal begint mijn surftocht op pda.startpagina.nl, op dit moment voor zover ik weet een van de handigste verzamelpagina’s voor mobiel geschikte websites. Zodra ik mijn browser opstart (Opera mobile b.t.w.) begint hij daar direct. Internetten op je mobiele telefoon is wat mij betreft een beetje terug naar de jaren ’90, waar een startpagina ook een onmisbaar vertrekpunt was. Een andere observatie met een paar maanden gebruikerservaring (ik gebruik trouwens een Nokia N70 met Telfort Edge verbinding) is dat mobiel internet, hoe snel ook, vooral handig is om nieuws te checken en reisinformatie e.d. overal snel op te kunnen zoeken. Echt lange artikelen lezen blijft onhandig, hoewel ik het af en toe (vooral nieuwsberichten) toch wel doe. De beste informatie die ik hier kan geven is denk ik een lijsje met surftips + mijn ervaringen, hopelijk nuttig voor de beginnende mobiele internetter!

Nieuws
nu.nl/pda – Op dit moment is er in Nederland één mobiele website waarop het laatste nieuws snel en overzichtelijk wordt weergegeven, en dat is wat mij betreft deze.
mobiel.nrc.nl – Beetje bevooroordeeld ben ik wel, maar voor een snelle koppenscan geen slechte mobiele nieuwssite.

Weer
pda.buienradar.nl – kaartje met actuele satellietbeelden (+- 1 uur oud).
knmi.nl – Voor meerdaagse weersvoorspellingen

Verkeer
mobiel.ns.nl – Simpelweg de dienstregeling + reisplanner.
9292mobiel.nl – Van deur tot deur een reisplanning, ook op je mobiel. Werkt bij mij alleen 1 van de 3 keer dat ik ‘m gebruik niet goed.

Google…
Uiteraard ook op het mobiele domein goed vertegenwoordigd:
google.com/mobile – Werkt prima, lastig is het wel dat hij ook zoekresultaten geeft die op je mobiel niet altijd bruikbaar zijn (alleen geschikt voor ‘echt internet’).
gmail.com/mobile – Voor mij inmiddels onmisbaar geworden vanwege het gebruiksgemak. Dankzij een goede tip van Sipke nu ook geïnstalleerd als java-programma en dus nog handiger te gebruiken. Download met je mobiel op www.google.com/app. Zelfs Google maps is mobiel beschikbaar -al lukte het mij niet om te installeren, kijk op google.com/gmm

Ook handig
imdb.com (Internet Movie Database) – Hoe heette die ene fim/acteur ook al weer? Hiermee heb je het antwoord binnen handbereik! Handig voor valsspelen bij weddenschappen.
Wapedia – Mobiele versie van de online ecyclopedie Wikipedia, ook handig voor quizvragen in de kroeg!
Tinytube.com – Een soort Youtube voor mobiele telefoons, wat mij betreft nog verre van ideaal. Ik zie voor video op mobiele telefoons voorlopig nog niet veel meerwaarde (maar dat zal zeker wel komen), gezien slechte kwaliteit, kleine schermen, woekerprijzen voor content en nog steeds te trage verbindingen. Voorlopig vooral nog downloaden op internet en dan heel misschien kijken op je mobiel.
mattoquai.nl is uiteraard ook te lezen op je mobiel :).

Nog een laatste tip: ben je benieuwd welk mobiel netwerk bij jou in de buurt de snelste verbinding geeft? Kijk op www.mobielinternetkwaliteit.nl en zoek op postcode. Bij mij werd de keuze voor Telfort Edgde in ieder geval bevestigd, gelukkig heb ik niet een duur Vodafone Live abonnement genomen (zie afbeelding hieronder). T-Mobile doet het ook erg goed met het Web ’n Walk abonnement van €10 p.m. trouwens.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *