Leukste 10 iPhone apps van 2011

In 2009 plaatste ik hier een artikel met wat ik toen de leukste apps vond voor de iPhone, inmiddels is het alweer 2011 en heb ik een nieuwe iPhone dus vond ik het wel tijd voor een kleine update van het lijstje met leukste apps. Het zijn 10 apps geworden dit keer, weergegeven in willekeurige volgorde. De apps die ik in het andere artikel besprak laat ik dus nu achterwege, hoewel veel daarvan zeker nog in mijn top 10 van leukste en handigste apps staan! Wordfeud zal ik ook maar even overslaan, want die kent iedereen al wel inmiddels.. In 2012 wordt de “pocket pictionairy” app Drawsomething het helemaal: maak tekeningetjes en laat je vrienden raden wat het is. Geinig en verslavend! Download Drawsomething hier.

…Lees verder

Inchecken, het woord van 2010?

inchecken metroMijn voorspelling voor 2010 is dat dit jaar het woord inchecken nog meer zal  inburgeren in de Nederlandse taal. Het woord wordt natuurlijk al langer gebruikt in combinatie met hotels en vliegtuigen, maar met de lancering van de OV-chipkaart en Foursquare denk ik dat het een grote vlucht gaat nemen! Mensen zullen op allerlei plaatsen inchecken:
‘Ingecheckt op school’, ‘Ik ga dit weekend inchecken bij mijn ouders’, ‘Jongens, het is tijd om uit te checken uit deze kroeg’. Ik zie het helemaal gebeuren en ga mijn best doen een handje mee te helpen om inchecken van de grond te krijgen :).

—-
Update 14 december: Het woord van het jaar 2010 is inmiddels bekend gemaakt, het is “Gedoogregering” geworden. Inchecken was (ondanks het geïntensiveerde gebruik en nieuwe betekenisgeving) helaas niet eens genomineerd. Maar taalvernieuwing gaat soms langzaam, nieuwe kansen in 2011 :). In België is het woord van 2010 overigens ook gekozen: “Tenstsletje“. De verklaring via nieuwsblad.be:

“Ze heet niet Wendy, maar ze weet wel van wanten: het tentsletje. Op muziekfestivals pleegt ze haar tentje op te zetten op de kampeerweide en vervolgens manskerels naar haar lustoord te draineren. Of, in een wat officiëlere woordenboekdefinitie: ‘een meisje dat bv. op een festivalweide met verschillende mannen seksuele betrekkingen in haar tentje heeft.’ ‘Tentsletje’ mag zich in 2010 het woord van het jaar noemen. Zilver en brons waren voor ‘pedopriester’ en ‘ontdopen’.”
—-

Meer over Foursquare:
Ik gebruik Foursquare sinds een paar maanden op mijn iPhone, wil graag nog even uitleggen waarom dat nou zo leuk is. Simpel gezegd is Foursquare een applicatie waarbij je kunt ‘inchecken’ op een bepaalde locatie, dat deelt met vrienden op Foursquare of via Twitter of Facebook, en tegelijkertijd allerlei punten kunt behalen. Zie voor meer info ook mijn lijst met favoriete iPhone apps inclusief download-links.

Steeds vaker zie ik op Twitter en Facebook berichten als: ‘I am now at restaurant Lux’,  ‘<nickname> has austed <nickname>as the Mayor of cafe Orloff’, of ‘<nickname> has unlocked the ‘Overshare’ badge’. Seems like it’s picking up..

foursquare logo

Geen idee of de applicatie zelf het lang gaat overleven, maar een functie om gekoppeld aan GPS te laten weten waar je bent en op die manier leuke plekken te delen met vrienden geef ik een hele grote kans. Het spel-element van Foursquare is grappig en zorgt voor een viraal effect, maar is niet eens noodzakelijk op de lange termijn denk ik. Het vertroebelt ook de kwaliteit omdat iedereen aan het inchecken is op de meest onzinnige plaatsen (bijv. ‘I just checked in at my toilet..’) om maar zoveel mogelijk punten te behalen. Ook is het vrij makkelijk om vals te spelen, je kunt ook een locatie opzoeken en er inchecken ook al ben je niet in de buurt. Waar de grootste waarde volgens mij in zit is het delen van plekken die echt gaaf zijn, daar moet dus nog een soort correctiemechanisme voor komen (of je moet gewoon heel selectief zijn met het uitkiezen van je vrienden 🙂 ).

Een collega heeft ook een leuke dienst gelanceerd via Twitter, volgens het concept ‘EventVIP’. Allen geslecteerde ‘Tweeps’ mogen hier berichten over de beste feestjes, restaurants of andere bijzondere plekken in hun stad. Heeft wat mij betreft zeker ook toegevoegde waarde, bekijk hier de tips voor Amsterdam. Hoe meer dit soort feeds lokaal worden (dus niet alleen grote steden), hoe leuker het wordt. Zelf heb ik trouwens wel eens het idee gehad om een website te maken met een actuele kaart voor de coolste plekken in Barcelona, nu alweer achterhaald door alle mobile apps maar met Google Maps lukt dat toch ook aardig. Een iPhone app die dit trouwens nu heel mooi doet is het onlangs geïntroduceerde TrueCity van Nike, erg mooi gemaakt en goede content.

Tot slot kan ik me goed voorstellen dat Twitter en Foursquare op enig moment hun krachten gaan bundelen, want feitelijk kan Twitter natuurlijk precies hetzelfde gaan doen met hun applicatie. Ik las trouwens dat Review-site Yelp ook al het woord inchecken is gaan gebruiken om te laten weten waar je bent, tot onvrede van Foursquare..

PS: De huidige definitie van het woord ‘inchecken‘ volgens Van Dale is als volgt:

in·chec·ken checkte -, h -gecheckt zich melden (bij aankomst)

Adaptive soundsystem voor op je iPhone?

In de sportschool luister ik graag naar muziek op mijn iPhone, in plaats van naar de standaard achtergrondbeats die vaak net niet passen bij het tempo waar ik in sport. Wat ik dan wel onhandig vind is dat ik steeds het volume aan het aanpassen ben, op basis van het omgevingsgeluid. Nu gaat dat wel omdat er een handige afstandsbediening op het snoer zit, maar toch onhandig. Als je even naar de wc loopt staat het geluid bijvoorbeeld weer veel te hard, als je op de loopband rent weer te zacht. Wat volgens mij ideaal zou zijn is als je muziekspeler een ‘adaptive soundsystem’ zou zijn, dat zich (optioneel uiteraard) aanpast aan het omgevingsgeluid.

Er zijn natuurlijk 101 redenen te bedenken waarom dit niet handig is of niet werkt, maar bestaat er niet al zoiets? Main challenge lijkt me een hele goede microfoon die echt kan bepalen wat het omgevingsgeluid is dat de oren van de ontvanger bereikt. Misschien moeten er dan microfoontjes in de oordoppen zitten? Weke audiofiel kan me uitleggen of dit goed werkend is te krijgen of niet? Ik vind het typisch een mooie feature voor de iPhone of andere nieuwe smartphone, laten we zien of het er van komt binnenkort.

Ik vond net overigens wel dit voorbeeld, ‘Ecotones Ambient Adaptive Sound Therapy System‘. Iemand zegt in de comments het apparaat ook i.c.m. zijn iPhone te gebruiken, maar erg draagbaar ziet het er nog niet uit:

adaptive soundsystem

Toen ik dit schreef moest ik trouwens ook even denken aan het ‘hidden sound system’ van Jiskefet, hun ‘onbewuste geluidsmanipulatie’ zou ook een leuke feature zijn voor op je telefoon :).

Lijstje met beste en leukste iPhone apps van 2009

screenshot iphone apps

Lijstjes zijn er nooit genoeg, dus in dit artikel een lijstje met de -naar mijn mening- beste en leukste iPhone apps van 2009. Een beetje iPhonebezitter kent ze natuurlijk allemaal al, maar wie weet zit er een leuke tip voor je tussen.

Update: Ik heb inmiddels (in aanvulling op onderstaand lijstje) ook een artikel geschreven met de leukste apps van 2011! Lees het artikel hier.

In mijn dagelijks leven als forens merk ik dat ik op heel veel moment even mijn iPhone raadpleeg voor nuttige informatie of gewoon voor de lol, ongemerkt wordt dat steeds meer. Eigenlijk is dit dan ook meer een lijstje met apps die ik gewoon het meest gebruik. Ik wil niet zeggen dat ik niet meer zonder bepaalde iPhone apps zou kunnen, maar handig zijn ze wel!

Daar gaan we dan, de lijst is ondanks de nummertjes overigens in volstrekt willekeurige volgorde:

Handige en nuttige apps:

1.) TV GiDS PRO
Wat mij betreft de handigste tv-gids die ik ooit gehad heb. Met een overzichtelijke indeling van welke films er op tv zijn (vind ik belangrijk) en helemaal handig: een alarm-functie voor dat ene programma dat je niet wilt missen.
TV Gids Pro

2.) Sleep Cycle
Heb deze nog niet heel veel gebruikt maar het idee alleen al vind ik geniaal: houdt met behulp van de in de iPhone ingebouwde bewegingssensor bij hoe diep en hoe lang je slaapt en maakt je wakker op het ideale moment. Een nadeel vind ik wel dat je je telefoon per se aan moet houden en in je bed moet leggen.. (overigens, dat de ‘gewone’ wekker van de iPhone het sowieso niet doet als hij uit staat vind ik echt een flinke designfout: dat kan beter Apple!)
Sleep Cycle alarm clock

3.) TransIP
Simpele maar doeltreffende app van hostingprovider TransIP. Ideaal om onderweg snel te checken of een domeinnaam nog vrij is en ‘m dan gelijk ook maar te registreren. Helpt mij om me bij een brainwave gelijk gerust-, danwel teleur te stellen 🙂
TransIP

4.) Aanbieding
Doet wat de naam je belooft: laat zien wat er in de aanbieding is bij met name supermarkten. Handig als je een nee/nee sticker hebt maar toch voor een feestje even wilt zien waar het bier in de aanbieding is.
Aanbieding

5.) Openingstijden
Geeft openingstijden van winkels bij jou in de buurt. Kan ook via Layar, maar dat werkt bij mij in de praktijk toch nog wat minder stabiel en handig dan deze app.
Openingstijden

6.) Stanza
De beste applicatie die ik gezien heb tot nu toe om e-books mee te lezen op de iPhone. Op dit moment wordt er zeer veel ontwikkeld op het gebied van elektronisch lezen, ik ben benieuwd naar ervaringen met andere apps! Ik heb Stanza ook een tijdje gebruikt om digitaal NRC Handelsblad mee te lezen (die nu ook een eigen iPhone app hebben), was iets minder praktisch maar alsnog te doen.
Stanza

7.) WordPress 2
Gebruik ik om in de trein alvast een concept klaar te zetten voor een artikeltje hier op Mattoquai. Eigenlijk is het gewoon een soort primitieve tekstverwerker maar dan gekoppeld aan je blog :). Foto’s toevoegen en handig linkjes plaatsen gaat nog niet echt lekker, maar dat ligt ook aan de beperkingen van de iPhone zelf.
WordPress 2

Reisinformatie
8.) Tom Tom West Europa
Heel relaxed om dit op mijn telefoon te hebben zodat ik niet weer een los apparaat nodig heb. Heb een mooie houder (niet die van Tom Tom) gekocht voor in de auto en daarmee wordt de iPhone opgeladen terwijl je onder begeleiding naar je bestemming rijdt, onder het genot van een fijn muziekje. Had laatst wel wat kuren met de GPS-ontvangst, maar dat is tot nu toe eenmalig.
TomTom Western Europe

9.) Trein
De handigste app voor de doorgewinterde treinreiziger (daar zijn er veel van de laatste weken 😉 ). Vooral de actuele vertrektijden worden handig weergegeven en kloppen vrijwel altijd. Hulde aan de maker, die geloof ik ook al langer dan een jaar in de top 5 van bestverkochte apps staat.
Trein

Social apps
10.) Twitterific
De client die ik gebruik om Twitter te updaten. Heb een tijdje Tweetdeck gebruikt op de iPhone, maar vind Twitterrific toch iets overzichtelijker. Tweetie schijnt ook lekker te werken trouwens, maar om nou 2x geld uit te geven aan een zelfde soort app…
Twitterrific Premium

11.) Foursquare
Leuk om even te laten weten in welke kroeg of restaurant je zit, gebruik het vooral om inspiratie op te doen voor nieuwe plekken. Het spelelement (wordt burgemeester van een bepaalde plek) is grappig, maar meer ook niet. Wel echt handig zijn de tips die je vindt bij bepaalde locaties, zoals bijvoorbeeld het laatste Wifi password van restaurant Dauphine. Wordt vooral gebruikt in Amsterdam overigens, hoewel ik ook steeds meer gebruikers zie in andere steden.
foursquare

12.) Facebook
Hele mooi applicatie, die ook steeds weer verbetert. Er is nu zelfs een integratie met je contactenlijst. Qua layout een stuk duidelijker dan Facebook zelf.
Facebook

13.) Hyves
Hoewel ik Hyves nog nauwelijks gebruik de laatste tijd (de verjaardags e-mails blijven handig), is deze app wel erg mooi gemaakt moet ik zeggen. De app geeft duidelijk de ‘core’ van Hyves weer, en is zeer user friendly. Geen onbegrijpelijke toeters en bellen dus die je op Hyves vaak tegenkomt.
Hyves

14.) WhatsApp
Nog niet zoveel gebruikt, maar in theorie een killerapp. Voor 79 cent onbeperkt chatten en bestanden delen met je vrienden. Kan Skype natuurlijk ook (ook een goede app trouwens), maar Whatsapp integreert wel erg lekker met je adresboek (vindt vanzelf je contacten die de app ook gebruiken). Vind de app ook handiger werken dan het alternatief Ping.
WhatsApp Messenger

nieuws
15.) Nieuwsapps van teletekst, NYT
Uiteraard is het een beetje persoonlijk welke nieuwsapp je gebruikt, tot nu toe gebruik ik vooral die van teletekst en de New York Times. Eigenlijk lees ik nieuwsartikelen vooral nog op mijn laptop of lekker ouderwets in de krant 🙂

Teletekst:
NOS Teletekst

New York Times:
NYTimes

Mijn favoriete games:
16.) Flightcontrol
Land vliegtuigjes met je vinger, op meerdere landingsbanen met soms met wel 20 vliegtuigen tegelijk op je scherm. in een woord: SUPERVERSLAVEND!
Mijn personal high is voorlopig nog 85, mijn vriendin zet lachend 172 neer. The battle is on!
(ook samen te spelen via Wifi)
Flight Control

17.) HoldEm
Pokeren op de iPhone, ook verslavend alleen kost het je met deze app geen geld. Mooi gemaakte app en lekker usable.
Texas Hold'em

18.) Need For Speed Undercover
Het enige racespel op de iPhone dat ik gespeeld heb waarvan de besturing een beetje normaal werkt. Mooie graphics en een goede gameplay, net als je gewend bent van de PC.
Need For Speed? Undercover (International)

Aanvullingen zijn zoals gezegd welkom in de comments!