Romeo and Juliët door het Nationale Ballet

Vanavond voor het eerst in mijn leven naar ballet geweest in de stadschouwburg in Utrecht: Romeo and Juliët, uitgevoerd door het nationale ballet. 

Een bijzondere ervaring, in het begin deed het me denken aan van die tekenfilms met bombastische muziek er onder uit de beginjaren van Disney. Toch went het wel snel (net als een film als Dogville op een gegeven moment ook gewoon een film is) en zit je in het verhaal.

Voor degenen die het nog niet kennen (vrijwel niemand gok ik, maar toch) hier het verhaal even in het kort:

Dit ballet vertelt het verhaal van twee jonge mensen; Julia uit het heerszuchtige huis van de Capoletti en Romeo, de zoon uit het geslacht Montecchi. Julia’s vader wil dat zijn dochter trouwt met de rijke edelman Paris. Julia, die verliefd is op Romeo en in het geheim met hem is getrouwd, ziet in haar wanhoop maar één uitweg om aan dit huwelijk te ontkomen: zij drinkt een gifdrank die haar schijndood zal maken. Als Romeo zijn geliefde levenloos aantreft in de grafkelder berooft hij, overmand door verdriet, zichzelf van het leven. Julia, die bij het ontwaken zijn lichaam aan haar voeten vindt, volgt hem in de dood. (bron: het-nationale-ballet.nl)

Dit werd heel duidelijk uitgebeeld in maar liefst drie akten van elk ongeveer een uur,  wat mij betreft wel wat aan de lange kant. Na een paar doden die er een half uur over doen om echt te sterven aan de hand van allerlei laatste huppels en sprongen had ik dat wel gezien. Het mooiste van de voorstelling vond ik eigenlijk wel de muziek. Het Symfonia orkest speelde muziek van componist Prokofjev, ook te horen in dit filmpje.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *