10 beste tips voor Stockholm bezoeken in de winter

10 beste tips voor Stockholm bezoeken in de winter

Vandaag teruggekomen van een fantastische reis naar winters Stockholm. Toen we vorige week door de wolken op Stockholm neerdaalden, was gelijk duidelijk dat een dik pak sneeuw het land had bedekt. Om hier geen ontzettend lang proza van te maken ga ik nu verder met het puntsgewijs opschrijven van 10 tips voor Stockholm bezoeken in de winter.

stockholm in de winter copyright foto mattoquai-nl

1.) Design hotel Birger Jarl in Stockholm is zeer de moeite waard: mooie kamers, vriendelijke mensen en een toplocatie om de hele stad goed te verkennen. Een andere tip voor een design hotel is het Story Hotel, iets duurder maar ook nog hipper :-).
2.) Pas op voor ‘Snöras’ (zie ook dit artikel om meer te weten over dit winterse fenomeen dat jaarlijks slachtoffers maakt..) en neem vooral goede waterdichte schoenen mee voor in de dikke laag sneeuw!
3.) Bezoek het museum met daarin het in 1956 opgedoken battleship ‘Vasa‘. Het schip is in 1628 gezonken, na een maiden voyage van maar liefst 1300 meter. De koning van Zweden vond veel kanonnen in een schip iets belangrijker dan stabiliteit. Het schip is overigens ontworpen door Nederlanders.. Op Djurgarden, waar het museum ligt, vind je naast prachtige natuur nog veel meer interessante musea.
4.) Sta op tijd op als je er in de winter bent, want om 15.00u begint het al te schemeren..
5.) In winkels genaamd ‘designtorget‘ vind je Zweeds ontwerp van jonge, talentvolle designers. Vanuit deze winkels wordt het design getest wordt voor de massa. Ik heb er twee geinige kapstokhaakjes gekocht (zie afbeelding), die het helemaal gaan maken in 2006.

edit: de haakjes dateren al van 1996, ben dus 10 jaar te laat in dit geval :) Ze heten trouwens ‘mama hook’.

6.) Bezoek Skansen, een openluchtmuseum met daarin alle soorten bouwstijlen die in Zweden te vinden zijn + een aantal typisch Zweedse dieren zoals de eland en het rendier. Bedekt met sneeuw was het er supermooi (zie bovenstaande foto).
7.) Een zeer goed en gezellig restaurant was ‘Pa & co. Aardige bediening en geweldig eten! Ook leuk was de lounge van het Lydmar hotel, hippe muziek met een goede hap eten.
8.) Drank is en blijft duur in Zweden (+- 8 euro voor een glas wijn), de zelf meegebrachte fles champagne was dan ook meer dan welkom op oudjaarsavond!
9.) Het Stockholmse ‘optrekje’ van de koninklijke familie was een leuk tijdverdrijf op een ijskoude dag (-10), maar niet spectaculair ofzo. Misschien ben ik al wel verwend geraakt door het bezoeken van vele mooie gebouwen in mijn vakantie. Ach ja, gouden zetels en koninklijke eetzalen zijn niet helemaal mijn ding denk ik.
10.) Dé snack na het stappen is niet patat, kebab of een hapje uit de muur, maar een lekker broodje korv: een hotdog dus. Je vindt ze in alle soorten en maten.

Dat was het voor nu, lees in dit artikel meer tips over Stockholm maar dan gericht op de zomer!

Eén gedachte over “10 beste tips voor Stockholm bezoeken in de winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *