Verhuur je eigen auto met My Wheels

Wil je gemakkelijk en op duurzame wijze bijverdienen in deze tijden van crisis? Verhuur je eigen auto!

Stel je voor: Je hebt een auto, die gebruik je ongeveer 10% van de tijd dat hij voor de deur staat, maar hij kost je misschien ook wel 10% van je netto salaris per maand. Aan die overige 90% moet geld te verdienen zijn, toch? Er zijn genoeg mensen in Nederland die geen auto hebben, maar er soms wel een nodig hebben. Tot nu toe waren daarvoor initiatieven zoals Greenwheels en Connect Car, waarover ik hier 4 jaar terug schreef toen ik zelf Greenwheels gebruikte. In Amerika waren er toen ook al initiatieven die nog een stapje verder gaan: Zipcars startte rond die tijd met de eerste vorm van P2P Car sharing. Hierbij treden bedrijven op als tussenpersoon om je eigen auto te kunnen verhuren aan mensen in de buurt. Iets wat bijvoorbeeld AirBNB succesvol doet voor appartementen en huizen die je kunt huren voor je vakantie. Nu is het in de VS iets makelijker om zoiets te doen dan in Nederland, in verband met verzekeringen, maar als het daar werkt en mensen willen het dan moet het hier ook kunnen!

Dat dacht Ronald Haverman (bedenker van de OV-fiets) ook, en hij is inmiddels begonnen met My Wheels. Naar voorbeeld van het Amerikaanse Getaround en RelayRides kun je je hier dus ook aanmelden als autobezitter om je auto te verhuren aan mensen in de buurt (ik kan in Utrecht nu kiezen uit een Honda of een Toyota Yaris) die incidenteel een auto nodig hebben. In een interview met BNR vertelt Haverman dat de site nog in Beta draait en het netwerk met auto’s nog heel klein is, maar al zou 1% van alle autobezitters in Nederland meedoen dan zijn er 70.000 auto’s te huur. De verzekering wordt geregeld via een speciale deelautoverzekering, welke voorwaarden er nu nog meer verbonden zijn om je auto te kunnen delen heb ik niet uitgezocht.

Ik draag dit initiatief een warm hart toe, want vind het een slim en groen idee. Of ik mijn eigen auto snel zal uitlenen aan een vreemde via een site als My Wheels? Dat is een lastiger te beantwoorden vraag… Ik denk dat hier ook wel een angel zit in het idee: de bereidheid van mensen om een van hun meest kostbare bezittingen aan een vreemde mee te geven. Los van mogelijke schade hebben veel autobezitters ook een bijna emotionele band met hun auto, en lenen zij deze al met moeite uit aan een familielid of vriend, laat staan een vreemde… Maar, als duidelijk wordt dat dit echt goed en veilig werkt wil ik best mijn vaste kosten maandelijks terugverdienen door mijn auto te verhuren, en met mij vast meer mensen!

Wanneer zou jij je eigen auto verhuren?

Update: via dit artikel op Sync vond ik ook nog Nederlandse wego als mogelijke concurrent van My Wheels en het Amerikaanse drivenow. Een ander Nederlands initiatief is snappcar, al zijn zij nog niet begonnen. Flink wat actie dus in de markt van je eigen auto verhuren!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *